26 Mayıs 2011 Perşembe

Yosun Üret Karbondioksit Tüket Projesi

   Su yosunlarının fotosentez özelliğinden faydalanarak ,yaşadığımız ortamlarda karbondioksit oranını azaltacak ,oksijen miktarını artıracak, ev veya apartman dairelerinde basitçe kullanılabilecek biyoreaktör sistemi oluşturmak.


   Biyoreaktör sistemini oluşturmak için ilk olarak yağmur suyunu temin edip reaktör kazanı içerisine doldurduk. Daha sonra yağmur suyunun içine 2-3 damla sıvı gübre ilave ederek akvaryum hava motorunu çalıştırdık. Reaktör kazanı içerisine hava motoru ve hava taşı yardımıyla oda havasını aktararak yosun elde etmeyi başardık. Böylece yeni oluşan yosunlu kültür ortamı sayesinde biyoreaktör sisteminin bulunduğu ortamdaki karbondioksit emilip ortama oksijen yayılmaya başladı.
  

Gerçekleştirilen Faaliyetler

 
1.Yosun üretim yollarının araştırılması.
2.Biyoreaktör sistemi malzemelerinin (hava yolu tüpü, hava taşı, yağmur suyu , sıvı gübre, sert plastik hava hortumu) temin edilmesi.
3.Reaktör kazan kapağının sert plastik hava hortumunun çapı büyüklüğünde delinmesi.
4.Hortumun bir ucunun hava taşına diğer ucunun ise hava yolu tüpüne bağlanması.
5.Reaktör kazanının yağmur suyu ile doldurularak içerisine sıvı gübre ilave edilmesi.
6.Proje malzemelerinin reaktör kazanına montaj edilmesi.
 

Ulaşılan Sonuçlar ve Değelendirme

1.Proje tamamlandıktan sonra başarılı bir şekilde çalıştığı gözlemlendi.
2.Oluşturulan biyoreaktör sistem sayesinde her yıl atmosferden yaklaşık 24 libre karbondioksit temizlenecektir. Bu da ortalama 17 kw elektrik üretiminde meydana gelen karbondioksite denktir.
3.Projemiz geliştirilerek toplu konutlardaki merkezi bölgelerde kullanılırsa, atmosferde doğaya zarar veren karbondioksit miktarının azalmasını sağlar.
4.Ayrıca biyoreaktör sistemimiz büyük taşıtların (otobüs,jeep,kamyon,çekici vb.) üzerine estetiğini bozmadan montaj edilirse atmosferdeki havanın temizlenmesine de yardımcı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder